Natuurlijke tuin

Tijdens een wandeling door het bos op een mooie zondagochtend neem je de schoonheid van de natuur weer. De zonnestralen vallen tussen de takken op je gezicht, je ziet de dauw op de bladeren van de kastanjeboom en de herfst-gekleurde bladeren op de grond.


Kun je dit gevoel ook in je eigen tuin beleven? Ja! Dat kan, met een natuurlijke tuin.

natuurlijke tuin



Wat is een natuurlijke tuin?


“In een natuurlijke tuin heerst een symbiose tussen mens en natuur waarbij de natuur de ruimte krijgt om te leven.” Volgens Roeland Noteboom, tuinontwerper en uitvoerder. “De tuin leeft en gaat mee met de seizoenen”. De verhouding van mens en natuur in een dergelijke tuin stelt Roel op 1/3 mens en 2/3 natuur. 

In een natuurlijke tuin heerst een symbiose tussen mens en natuur waarbij de natuur de ruimte krijgt om te leven.


Een natuurlijke tuin heeft geen bepaalde locatie. Je kan niet alleen van een tuin van een gezinswoning of villa maar ook van een stadstuin in de binnenstad een natuurlijke tuin maken.

In het ontwerp van een natuurlijke tuin wordt gekeken naar de bestaande flora en fauna en de optimalisatie daarvan. In een stadstuin wordt er bijvoorbeeld in de beplanting rekening gehouden met het plaatsen van schaduwplanten. 


Waarom een natuurlijke tuin?


Het mooie aan een natuurlijke tuin is de beleving, je begeeft je duidelijk buiten in de natuur. Iets wat niet te realiseren valt in een tuin die slechts bestaat uit tegels. Naast de optimale beleving draagt een natuurlijke tuin ook op een positieve manier bij aan de directe omgeving;


Regenwater wordt makkelijk opgenomen in de grond en bomen nemen vocht op wanneer dat nodig is. Natuurlijke bemesting kan plaats vinden die de wortelgroei van planten bevorderd, wat op zijn beurt weer betere planten voortbrengt. Ook wordt uw tuin door de beplanting een aangename plek voor insecten, vogels en bijen. Zelfs een egeltje kan overwinteren in uw tuin.

Waarom een natuurlijke tuin.jpg

Hoe maak ik een natuurlijke tuin?


Als eerste wordt er gekeken naar het gebruik van de tuin. Dit is namelijk belangrijk voor de beleving. Zo kan er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het creëren van een mooie zithoek of een ruimte voor de kinderen om te spelen en ravotten. 


Denk niet dat het ontwerp van een dergelijke tuin tekort doet aan uw eventuele ‘style-wensen’. Een natuurlijke tuin kan ook een strakke vormgeving hebben.

Denk hierbij aan het 1/3 menselijke gedeelte en het gebruik van moderne en verantwoorde materialen voor bijvoorbeeld een erfafscheiding of overkapping. Ook wordt er gebruik gemaakt van organische meststoffen die beter zijn voor de grond. 


Op elke grondsoort valt een natuurlijke, groene of duurzame tuin te realiseren. De meeste tuinen bevatten een ‘composthoop’ om hier compost te verzamelen om op een later moment over de tuin te verdelen.

Voor elk seizoen is er geschikte beplanting, zelfs voor binnen één tuin! Zo heeft u in elk jaargetijde een moment om te genieten van uw tuin.

hoe maak ik een natuurlijke tuin .jpg


Natuurlijke tuin ideeën 


Een natuurlijke tuin inrichten is een leuk proces. Heb je wel eens aan een vijver in je tuin gedacht?  of misschien een bijenhotel? Dit zijn twee simpele maar leuke natuurlijke tuin ideeën. Beide dragen ze bij aan het ondersteunen van de directe omgeving. Zo zul je meer bijen zien maar ook vogels en insecten. 


Een ander leuk idee voor een natuurlijke tuin is een groene en duurzame schutting. Deze kunnen bijvoorbeeld gemaakt worden van on-geïmpregneerd hout en met mooie plantenbakken zodat er handig gebruikt wordt gemaakt van de ruimte. 


Wilt u een natuurlijke tuin laten ontwerpen door een professional, neem dan contact op. 









Roeland Noteboom