4 leukste trends in tuin en terras in 2018 [advies op maat van een kenner]

U googelt op tuin en terras of tuininspiratie en u komt bij twee dingen terecht:

☺   Prachtige tuinfoto’s met een overzicht van alle producten;

☺   Tips hoe u een tuin van A tot Z kunt aanleggen. 

Daar worden we enthousiast van, toch? Nou, het kan nog mooier! Met advies op maat over een specifiek onderdeel van uw tuin.

 

Tuin en terras

In dit artikel komen tuin en terras aan de orde. Ontwerper en uitvoerder Roeland Noteboom (lees: kenner) neemt u mee door mooie ontwerpen, kundige realisatie, de beste materialen, de gezelligste sfeer en uiteraard de laatste trends. 

tuin en terras .jpg

 

Tuininrichting: Van de keuze van terrastegels tot realisatie van de tuin

 

Het is aan te raden om goed over tuininrichting na te denken. U moet er heerlijk kunnen loungen, uw kids moeten er goed en veilig kunnen spelen én u moet er goed uw vrienden en familie in kunnen ontvangen. 

Ook als u op vakantie bent geweest en terugkomt wilt u heerlijk in uw mooie tuin ontspannen. Een tuinonderdeel dat dan niet mag ontbreken is het tuinterras. Het idee voor een plek van rust en comfort, het ontvangen van bezoek en een uitkijkplek op uw spelende kinderen is geboren.

In het maken van een terras zit een bepaald beloop. “Typisch verloop van het maken van een terras in de tuin begint bij het vaststellen van een aantal zaken: de beoogde stijl van de tuin en het huis en de vorm van zowel de tuin én het huis maar ook de afmetingen van de tegel of klinker.”

“Met dit in gedachte wordt er een ontwerp gemaakt voor het te realiseren tuinterras. Uiteraard wordt er ook nog gekeken naar het budget. Al deze zaken worden samengevoegd en zo komen we tot de ontwerpkeuze,” aldus tuinontwerper Roeland Noteboom. 

terrastegels.jpg

 

Roeland is niet alleen ontwerper. Ook is hij uitvoerder bij het realiseren van het ontwerpplan. De vakman licht toe: “Bij een realisatie van een tuinterras wordt er altijd naar de specifieke tuin én situatie van de grond gekeken. Dan is het waardevol dat de ontwerper daar ook in uitvoert. Zo worden de wensen deskundig gerealiseerd zoals besproken.”

 

Terras aanleggen

 

Het terras aanleggen gebeurt met een ontwerpplan. In het ontwerpplan zit het advies van materiaal verwerkt, te beginnen met de bodem. Deze sectie focust zich op de meest populaire terrasaanleg: stenen tuintegels. Er zijn ook ‘houten tuintegels’ of eigenlijk vlonder terrassen van hout. Daar zal op worden ingegaan bij een volgend artikel over vlonder terrassen. 

Tijdens het terras aanleggen zijn er veel variaties in populaire grondstofkeuze. Laten we beginnen met klinkers, want daar zit een leuk verhaal aan vast. Vroeger werden klinkers gebakken in vlamovens langs de rivieren in diverse streken van het land.

De maten van de klinkers verschilden per streek. Om deze redenen kregen de klinkers namen op basis van streek en afmeting, zoals Waalformaat, IJsselformaat en Rijnformaat. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan eens dit artikel of dit artikel.

“Bij intensief gebruik gaan de stenen er mooier uitzien.” 
 

Ondanks de verschillende formaten delen de klinkers een aantal prachtige eigenschappen. Roeland legt uit:

 “Ten eerste het karakter; de kleur, de mogelijkheid om elke vorm te leggen en de maatverschillen geven de klinkers persoonlijkheid. Dan de duurzaamheid van de klinkers, waarbij u zult zien dat de stenen mooier worden naarmate ze langer liggen. Bij intensief gebruik gaan de stenen er mooier uitzien.” 

 

Tuintegels formaat

 

Ten slotte zijn klinkers goed te combineren met andere stenen en materialen voor het tuinterras als tuintegels. Het past overal goed bij. 

 

Tuintegels zijn er in veel formaten en er is altijd een formaat wat in de tuin past, ook dit is afhankelijk van het design. “Tuintegels zijn groter, vanaf 10x20, en klinkers zijn kleiner. De voorkeur gaat naar een combinatie van oud gebakken klinkers en natuursteen tuintegels omdat dit een mooie combinatie geeft, het geeft een prachtige uitstraling.”

tuintegel.jpg

 

Wat zijn de trends in tuin en terras?

Dit brengt ons aan bij de huidige trends in tuin en terras. Het type bestrating is bepalend voor de uitstraling van je tuin en daarmee de sfeer. Met betrekking tot de terrasvloer is er een aantal tuintegels die érg in trek zijn op dit moment. Roeland neemt ze met ons door, daar gaan we. 

 

1. Cobble Stones

“Dé trend in tuin en terras zijn nieuw gebakken Cobble Stones. Met een karakter van authenticiteit worden de Cobbles volledig gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zijn leverbaar in veel verschillende afmetingen en kleuren. De tegels met één print genieten op dit moment de voorkeur.”

terras aanleggen.jpg

 

2. Varistone

“Dan hebben we de donkergrijze 60x60 tegels in een antraciet uitvoering met een Varistone voegmortel. De donkergrijze antraciet tegels komen het beste tot hun recht in een stijlvolle en strakke tuin. Daarnaast kenmerkt een Varistone voegmortel zich door haar milieuvriendelijkheid en het voorkomen van onkruid op uw terras.

Mocht uw terras toch nog vies worden aan de oppervlakte: reiniging onder hoge druk is prima mogelijk. 

 

3.Toscaanse Abbey Stone

Daarnaast springen tuintegels van steen met een hout-look, keramische tegels en betontegels met een coating en een print er duidelijk uit in deze tijd. Bovendien hebben we nog de terraspaden (paden tussen twee terrassen of een andere plek in de tuin).

terraspad.jpg

Ook deze hebben invloed op de ‘look en feel’ van de tuin. Hier zijn vele opties voor bij elk budget. Dé trend in terraspaden is een fijn lichtgekleurd grind. (Hier niet op de foto afgebeeld.)

 

4. Tuinbelichting

Belichting wordt steeds populairder in tuinen. Het integreren van verlichting in het tuinterras is gebruikelijk middels ronde grondspots van 10 of 60 mm doorsnede of staande armituren. Deze geven een bijzonder sfeervol licht en komen goed van pas als je langer buiten blijft zitten.   

tuinbelichting.jpg

 

 

Onderhoud van tuintegels

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het onderhoud van tuintegels? Een essentiële vraag in het steeds drukker wordende bestaan. Het verwijderen van groene aanslag en het ontdoen van onkruid tussen de bestrating willen we immers liever voorkomen. 

 

Tuintegels

Roeland adviseert tot slot: “Een simpele betontegel houdt veel vocht vast en is een gemakkelijke vestigingsplaats voor groene aanslag en mos. Betontegels kunnen schoon worden gemaakt met een hoge druk reiniger maar worden met elke keer schoonmaken poreuzer en er ontstaat een beschadiging aan de toplaag.

Natuursteen en keramische tegels houden zich tegenover betontegels beter en er is verhoudingsgewijs weinig beschadiging na een onderhoudsbeurt.” Het onderhoud van tuintegels behoeft dus enige moeite maar voor elke tuin is er een juiste keuze.

 

onderhoud van tuintegels.JPG

 

 Bent u op zoek naar een advies op maat voor uw tuinterras?  

 

Roeland Noteboom 

 

Bent u opzoek naar de juiste plant voor uw tuin? Bekijk dan eens de plantenplanner!