Welke soort beplanting zoekt u?

Bomen

Heesters

Vaste planten

 

Planten planner

Planten zoeken is een lastige klus, er is namelijk zoveel keuze.

De juiste kennis van bijvoorbeeld de grondsoort, de zon en het soort plant zijn belangrijk. Om dit proces een stuk eenvoudiger te maken heeft tuinontwerper Roeland Noteboom voor u een planten planner gemaakt. Hiermee kunt u eenvoudig de juiste plant voor uw tuin vinden.U komt met de plantenplanner tot een keuze voor een plant en u kunt deze vervolgens opnemen in uw beplantingsplan. Tuinplanten zoeken wordt zo wel erg gemakkelijk.

Planten zoekmachine

Eerst even een korte uitleg bij de simpele stappen in de planten zoekmachine. Zoals zojuist besproken zijn er drie belangrijke factoren. De zoekmachine vraagt om het soort plant waar u naar op zoek bent. Naar de grondsoort van uw tuin en de standplaats van de beoogde plant. U klikt op het voor u geldende antwoord en zo komt u bij de volgende stap terecht.

Wanneer u de drie stappen heeft doorlopen in de planten zoekmachine komt u uit bij een selectie van planten. Deze planten kunt u op laten nemen in een tuinontwerp door Roeland Noteboom of simpelweg aanschaffen bij uw lokale tuinplanten winkel.


Ten eerste is de vraag: welk soort zoekt u? Is dat een boom, een heester of een vaste plant?


Wanneer u deze keuze heeft doorlopen komen we aan bij de grondsoort van uw tuin. Heeft uw tuin een zandgrond, kleigrond of bosgrond? Deze keuze vraagt wellicht om een korte uitleg.

Rode ribes als resultaat in de plantenplanner.

Rode ribes als resultaat in de plantenplanner.


Zandgrond

Zandgrond is bijna overal te vinden, het vormt bijvoorbeeld duinen en stranden langs de kust. Zandgrond komt ook voor langs rivieren en stroompjes alsook rond meren. Er bestaan heel veel verschillende soorten zand, ieder met een eigen geologische samenstelling en unieke eigenschappen.

Zandgrond komt ook voor in grote delen van de Nederlandse ondergrond. Vooral de hogere delen van Nederland zijn zeer zandrijk; daar komen namelijk zandafzettingen aan de oppervlakte. U herkent zandgrond aan zijn losse, korrelige structuur en lichtbruine kleur.Kleigrond

Kleigrond bestaat in vele soorten, in vergelijking met zandgrond laat klei weinig water door. Daar staat tegenover dat kleigrond water wel langer vasthoudt en dit kan op zijn beurt betekenen dat bij veel regen kleigrond bepaalde planten eerder laat verdrinken.

Kleigrond heeft weinig last van verlies van mineralen als nitraat en fosfaat. Kleigrond komt met name voor in de in kuststreken, langs de rivieren en op hogere gebieden landinwaarts. U kunt het herkennen aan zijn licht grijze of licht bruine kleur.Bosgrond

Een kenmerk van bosgrond is de laag bestaande uit strooisel van blad, vegetatie en naalden die nog herkenbaar aanwezig zijn. In de ‘strooisellaag’ zijn de verteringsprocessen gaande van organisch materiaal.

Dit komt omdat Nederland een lange tijd bedekt was met bossen, mede door het groeien van de bevolking en toenemende hoeveelheid akkerbouw en veeteelt heeft er veel ontbossing plaatsgevonden. Uw herkent bosgrond aan zijn lichte kleur.

Zo, nu kunt u gemakkelijke uw grondsoorten bepalen. Door naar de laatste keuze!De standplaats van de plant

Gaat de plant, heester of boom die u in gedachten heeft in de volle zon staan? of staat deze bijvoorbeeld op een plek die een gedeelte van de dag zon heeft en een ander gedeelte schaduw. Als laatste optie hebben we een plant die de gehele dag in de schaduw staat. Denk bij deze optie aan de ligging van uw tuin en het vallen van de schaduw van uw huis over uw tuin.Tuinplanten online vinden

Tuinplanten online vinden wordt u op deze manier makkelijk gemaakt. Indien u de juiste plant niet vindt voor uw tuin kunt u nagaan of u de juiste keuzes hebt gemaakt. Alle tuinplanten die u in de plantenplanner tegenkomt zijn leverbaar voor een op maat gemaakt beplantingsplan voor uw tuin. Beleef uw tuin optimaal!
Heeft u nog vragen over de planten of andere wensen voor uw tuin? Neem dan contact op via de contact pagina.